Acupunctuur

Klik hieronder op de menu onderdelen om het te bekijken.
ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die al meer dan vierduizend jaar wordt toegepast. Het is de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en meerdere Oosterse landen. Sinds de jaren zeventig is acupunctuur aan een opmars begonnen in het Westen. Waar men 40 jaar geleden nog erg sceptisch stond tegenover deze toen nog onbekende geneeswijze, wordt acupunctuur de laatste jaren steeds minder als een alternatieve geneeswijze beschouwd. Acupunctuur wordt ondertussen erkend door de WHO (World Health Organisation) als een effectieve en kostenbesparende geneeswijze.

hoe werkt acupunctuur?

In ons lichaam is er een continue stroom van energie (Qi). Deze energie circuleert door het lichaam via energiebanen, meridianen genoemd. Die meridianen zijn zowel met elkaar als met de organen en de geest verbonden. Samen vormen ze een complex netwerk dat voor een goede en complete energiedoorstroming in het ganse lichaam zorgt. Als de energiestroom wordt verstoord, ontstaan er ziektes. Een verstoring in die energiestroom kan veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf (bv. koude, wind, bacteriën, virussen, ...), door overbelasting, stress, hevige emoties/trauma's,.... In normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf weer in balans te brengen en te genezen. Lukt dit echter niet, dan kan acupunctuur een uitkomst bieden. Door het aanprikken van bepaalde punten op de meridianen met fijne naaldjes kan de acupuncturist invloed uitoefenen op de energiestroom en zo de disbalans in het lichaam weer herstellen. Na verloop van tijd neemt het lichaam dit 'zelfherstel' weer over, waardoor behandelingen niet eindeloos noodzakelijk zijn.
In de Chinese Geneeskunde wordt er echter niet alleen naar de ziekte gekeken, maar naar de mens in zijn totaliteit.

 

Welke aandoeningen komen in aanmerking voor acupunctuur

Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijn : hoofdpijn, rugpijn, schouder- en arm pijn, pijn in de benen, kniepijn, enkelpijn, nekpijn, buikpijn, menstruele en gynaecologische pijn, fibromyalgie, reumapijnen, artrosepijnen, aangezichtspijn, uitstralingspijnen, pijnen tussen de ribben, borstkaspijn, pijn aan de borsten, staartbeenpijn, pijnen op de wervels,...). Het is altijd de moeite om pijnklachten met acupunctuur te behandelen. Met acupunctuur worden de helende krachten in het lichaam aangesproken en herstelt het lichaam zich en verdwijnt de pijn. Er gebeurt iets positiefs, geen onderdrukking of camoufleren van pijn.
Naast pijn is acupunctuur sterk in het harmoniseren van lichaam en geest. Vermits de acupunctuur lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelijke als geestelijke klachten te verbeteren. Er is een constante wisselwerking tussen lichaam en geest. Onze geest beïnvloedt ons lichaam (en de klachten) en het niet goed functioneren van onze geest beïnvloedt het functioneren van onze lichaam. Het effect is dat mensen na acupunctuurbehandelingen levenslustiger, weerbaarder, solieder, soepeler, alerter, helderder, stressbestendiger worden en minder vatbaar zijn voor gemoedswisselingen en depressiviteit. Vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, depressiviteit, dipjes worden in de acupunctuur vanuit verschillende invalshoeken bekeken en behandeld.

Naast het behandelen van pijn en het harmoniseren van lichaam en geest behandelt de acupunctuur ook heel wat functionele klachten:

 • Spieren en gewrichten: reuma, ziekte van Bechterew, ontstekingen, bursitis, tennis- en golfelleboog, achillespeestendinitis, frozen shoulder, nek- en rugklachten, hernia, ischias, whiplash, spierverrekking -en scheuren, enkelverstuikingen, herstel na operatieve ingrepen,..
 • Migraine, spanningshoofdpijn, duizeligheid, ziekte van menière, tinitus (oorsuizen).
 • Maag –en darmklachten: maag -of buikpijn, misselijkheid, zuuroprispingen, constipatie, diarree, aambeien,..
 • Luchtwegen: hoest, verkoudheid, sinusitis.
 • Huidproblemen: acné, eczema, droge huid, jeuk.
 • Urinewegen: blaasontsteking, incontinentie.
 • Ledematen: vochtophoping, oedemen, zwaar gevoel.
 • Allergieën: hooikoorts.
 • Neurologie: hernia, trigeminusneuralgie, aangezichtsverlamming, pijnen tussen de ribben, zona,..
 • Verslavingen: roken, alcohol, suiker, drugs.
 • Obesitas: zwaarlijvigheid.
 • Gynaecologie: PMS, infertiliteit (begeleiding van koppels met infertiliteitsproblemen, begeleiding tijdens inseminaties en IVF), menstruatieklachten, menopauzale klachten.
 • Psychische en emotionele klachten: Stress, piekeren, insomnia, depressie, burn-out, hyperventilatie, hartkloppingen.
 • Algemene zwakte, verminderde weerstand.

 

Chinese lichaamsacupunctuur

Bij lichaamsacupunctuur brengt de acupuncturist fijne, steriele wegwerpnaalden in ter hoogte van de acupunctuurpunten. Het doel is " het harmoniseren van yin en yang" , de energiedoorstroming in het lichaam te herstellen, de basis van acupunctuur. Elk acupunctuurpunt heeft een eigen functie en ook de combinatie van welbepaalde punten heeft een specifiek effect.

Cupping
Deze behandelingstechniek bestaat uit het creëren van een vacuüm op de huid met behulp van glazen bollen. Deze techniek is zeer doeltreffend om de doorbloeding te verbeteren bij o.a. rug-, nek- en schouderklachten.

 

Moxa
Moxatherapie is het branden van een gedroogd kruid (Artemesia vulgaris of bijvoetkruid) op de ingebrachte naald of een acupunctuurpunt. Aangezien de geur nogal sterk is, gebruikt men in de moderne acupunctuur vaak de moxalamp, die eveneens diepe warmte genereert.


Elektroacupunctuur

Dit is het stimuleren van de acupunctuurnaalden met een zwakke elektrische stroom. De elektrische stimulatie verhoogt het effect van acupunctuur en wordt vooral bij pijnklachten gebruikt.

 

 

 

 

>> Specialisaties
>> Veelgestelde vragen

 

 

Specialisaties

Musculoskeletale acupunctuur
Door mijn kennis van spieren en gewrichten als kinesitherapeut, gaat mijn eigen expertise uit naar het behandelen van de daarbijhorende klachten.

Gewichtsverlies
Doordat mijn eindwerk ging over acupunctuur en afvallen, heb ik mij door de vele literatuurstudies van wetenschappelijke artikels hier volledig in kunnen verdiepen. Gewikt en gewogen welke nu de beste acupunctuurbehandeling is om af te vallen, heb ik mijn eigen gespecialiseerd behandelplan opgesteld.

Hoe kan acupunctuur mij helpen om af te vallen?

In de strijd tegen het overgewicht en om meer energie te verbranden, zul je merken dat acupunctuur net datgene is wat je nodig hebt. We zetten de effecten van acupunctuur op afvallen even op een rijtje:
- Remt je hongergevoel.
- Remt je zin in suiker en vet.
- Versnelt je stofwisseling/spijsvertering.
- Stimuleert vetafbraak.
- Verlaagt het totaal cholesterol – en vetgehalte in het bloed.
- Bevordert de darmperistaltiek.
- Verhoogt je energie.
- Verhoogt je wilskracht en doorzettingsvermogen.
- Zorgt voor innerlijke rust.
Ook voeding is een belangrijk onderdeel van gezondheid. Wanneer en hoe eet je? Hoe bereid je het eten en in welke combinaties? Welk soort voeding eet je? Het heeft allemaal invloed op ons lichaam. Tijdens deze acupunctuur behandeling zal ook de aanpassing van de eetgewoontes aan bod komen.
Dit alles zal jouw wilskracht vergroten om door te zetten en te slagen in jouw strijd tegen de kilos!

5 weken startprogramma:

Gedurende 5 weken krijg je per week 2 acupunctuurbehandelingen.
tijdens het eerste consult wordt er een intakegesprek gedaan en vragen gesteld over je voedingsgewoontes, levensstijl en wordt er een energetisch bilan opgemaakt. Je wordt gewogen en je krijgt je eerste acupunctuurbehandeling. Je krijgt ook een aangepast voedingsschema mee. Het dieet is voor sommigen misschien streng, maar gemakkelijk vol te houden, doordat je geen honger ervaart en lekker in je vel zit.

Als het gewenste resultaat bereikt is, is het aangewezen om herval te vermijden de behandeling door te zetten, maar af te bouwen naar 1 behandeling per week, dan naar 1 behandeling om de 2 weken en uiteindelijk naar 1 sessie per maand.

Tarieven:

Het 5 weken startprogramma kost 315 euro
Vervolgconsult: 30 euro

Stoppen met roken
Professionele rookstopbegeleiding met acupunctuur verhoogt je kans 8x om te stoppen met roken.
Als acupuncturist met een specialisatie in rookstopbegeleiding kan ik u helpen om te stoppen met roken.

Hoe verlopen de sessies?

- Samen bespreken we je rookgewoontes.
- We leggen een stopdag vast en bereiden deze grondig voor zodat je eventueel over de nodige hulpmiddelen beschikt: nicotinevervangers, medicatie,..
- Je krijgt een behandelplan op maat, afhankelijk van je persoonlijk "rokersprofiel".
- Je wordt opgevolgd en begeleid, ook na je stopdag.

Tarieven:

1e consultatie: 45 euro
2-8e consultatie: 30 euro

Ooracupunctuur (volgens NADA)

De "National Acupuncture Detoxification Association (NADA) werd in 1985 opgericht door Michael O. Smith, MD, Dac, ter bevordering van de integratie van de ooracupunctuur bij de behandeling van verslavingen . Dr. Smith begon meer dan 25 jaren geleden heroïne verslaafde patiënten met acupunctuur te behandelen in het kader van een verzorgingsprogramma voor verslaafden in het Lincoln Hospital dat gelegen was in het door drugs geteisterde getto de South Bronx van New York. Hij constateerde dat door het regelmatig toepassen van acupunctuur bij sommige patiënten de ontwenningssymptomen sterk afnamen zodat zij in staat waren om te stoppen met het gebruik van methadon. Hij stelde eveneens vast dat de patiënten die regelmatig gebruik maakten van deze sessies langer in het ontwenningsprogramma bleven en minder afhankelijk werden van hun drug. Zij rapporteerden een algemeen gevoel van welbehagen en een vermindering van hun hunker naar hun drug en er was een duidelijk verminderd herval.
Dr. Smith benadrukte dat acupunctuur een aanvullende therapie is naast andere therapieën zoals gesprekstherapie, psychotherapie, zelfhulpgroepen ea. en dus geen alternatief is voor de Westerse standaard ontwenning behandeling.
Om acupunctuur in een dergelijk programma te incorporeren is het toch noodzakelijk om zich wat vertrouwd te maken met de filosofie van Oosterse geneeskunst en dit is wat de integratie van de Westerse en Oosterse paradigma's wat bemoeilijkt.
De Westerse ontwenningsbehandeling is confronterend en werkt op de veronderstelling dat de ontkenning bij de patiënt moet verdwijnen vooraleer het tot een herstel kan komen. Herval is vaak aanleiding tot opstappen uit het programma alhoewel iedereen toegeeft dat herval deel uitmaakt van de ziekte. Iedereen weet dat verslaving een ziekte is van liegen – tegenover zichzelf en tegenover anderen – en toch zijn de meeste behandelingen sterk gebaseerd op het verbale onder de vorm van counseling, vergaderingen, of zelfhulpgroepen. Medicatie is nuttig op korte termijn voor detoxificatie maar in het algemeen minder effectief voor onderhoud en bovendien duur. Iedereen, zowel verslaafden als niet verslaafden , die het standaard NADA 5 punten ooracupunctuur protocol heeft meegemaakt kan u vertellen dat men zich na de behandeling beter voelt: "kalm maar vol energie", "lichter" en "relaxer" zijn enkele opmerkingen.
Het NADA protocol bestaat uit het plaatsen van 5 naaldjes in elk buitenoor op plaatsen die de leegte van energie in de interne organen aanvullen en ook kalmerend werken op het zenuwstelsel. Nadien blijven de patiënten gedurende 30-45 minuten rustig op hun stoel zitten waarna de naalden verwijderd worden. Dit protocol biedt aldus de mogelijkheid tot een niet verbaal contact met de patiënten die vaak weinig communicatieve vaardigheden hebben en er ook vaak niet van houden om te praten. De naalden geven hen een excuus om stil te zitten in een veilige , niet verbale en ondersteunende omgeving en zich te concentreren en voor te bereiden op de volgende stap in het proces. Bovendien geeft dit protocol een medicatievrij geïntroduceerd gevoel van welbevinden waarbij de patiënten ondervinden dat het gevoel van binnenuit komt en niet door een stof die op de naalden is aangebracht. Dit gevoel helpt hen om te geloven in de capaciteit tot genezing van hun lichaam. Na verloop van tijd geeft dit hen het vertrouwen dat nodig is voor herstel en geeft het hen de motivatie om niet meer tot herval te komen.
Algemeen kan men stellen dat het NADA protocol de verslavingssymptomen van alcohol, drugs en tabak en suiker vermindert, preventief werkt om herval te voorkomen, ondersteunend werkt bij de detoxificatie en angst, slaapstoornissen en agitatie vermindert.
NADA wordt momenteel reeds in meer dan 35 landen in de wereld toegepast in ontwenningsklinieken en -centra. Bij ons weten zijn er tot op heden in België en Nederland nog geen initiatieven in die zin genomen.

Veelgestelde vragen

Heb ik een Doktersvoorschrift nodig?

Om een afspraak te maken en voor de eventuele terugbetaling van uw behandeling is een doktersvoorschrift niet noodzakelijk. Tevens wil ik u erop wijzen dat een acupuncturist geen vervanger is van de huisarts of een geneesheer- specialist. Indien nodig verwijs ik u graag door. Een samenwerking met uw behandelende arts ondersteun ik volledig.

Moet ik in acupunctuur geloven zodat het zou werken?

Neen, Chinese geneeskunde en acupunctuur berust niet op het placebo-effect.
Zo wordt acupunctuur met succes gebruikt bij baby's en bij dieren. Zij kunnen hun behandeling niet begrijpen of er in geloven.

Is een acupunctuurbehandeling pijnlijk?

Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks. Wanneer de naald op de juiste diepte zit, past de therapeut een naaldtechniek toe. Dit geeft hetzij een elektrisch schokje, hetzij een zwaartegevoel. Dat noemen de Chinezen 'Qi' en dit is ook noodzakelijk om invloed uit te oefenen op een acupunctuurpunt.

Hoe snel mag ik resultaat verwachten?

Algemeen kan men stellen, hoe acuter een probleem is, hoe sneller reactie optreedt, hoe chronischer, hoe langzamer. Soms is één behandeling zelfs voldoende om een recente of acute klacht op te lossen. Bij chronische klachten mag men reeds na enkele (4-5) behandelingen beterschap verwachten.

is acupunctuur gevaarlijk?

Neen, acupunctuur is niet gevaarlijk als het door een goed opgeleide therapeut wordt uitgevoerd.

Wordt acupunctuur terugbetaald?

Acupunctuur wordt door enkele mutualiteiten gedeeltelijk terugbetaald.
Informatie hierover is te verkrijgen bij uw ziekenfonds.
Ook een aantal verzekeringsmaatschappijen betalen Acupunctuur gedeeltelijk terug, in het kader van (sport) ongevallen- en hospitalisatieverzekering.
U vindt deze informatie in uw polisvoorwaarden of bij uw makelaar.

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.