Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die al meer dan vierduizend jaar wordt toegepast. Het is de belangrijkste vorm van geneeskunde in Chinaa, Japan en meerdere Oosterse landen. Sinds de jaren zeventig is acupunctuur aan een opmars begonnen in het Westen. Waar men 40 jaar geleden nog erg sceptisch stond tegenover deze toen nog onbekende geneeswijze, wordt acupunctuur de laatste jaren steeds minder als een alternatieve geneeswijze beschouwd. Acupunctuur wordt ondertussen erkend door de WHO (World Health Organisation) als een effectieve en kostenbesparende geneeswijze.

hoe werkt acupunctuur?

In ons lichaam is er een continue stroom van energie (Qi). Deze energie circuleert door het lichaam via energiebanen, meridianen genoemd. Die meridianen zijn zowel met elkaar als met de organen en de geest verbonden. Samen vormen ze een complex netwerk dat voor een goede en complete energiedoorstroming in het ganse lichaam zorgt. Als de energiestroom wordt verstoord, ontstaan er ziektes. Een verstoring in die energiestroom kan veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf (bv. koude, wind, bacteriën, virussen, ...), door overbelasting, stress, hevige emoties/trauma's,.... In normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf weer in balans te brengen en te genezen. Lukt dit echter niet, dan kan acupunctuur een uitkomst bieden. Door het aanprikken van bepaalde punten op de meridianen met fijne naaldjes kan de acupuncturist invloed uitoefenen op de energiestroom en zo de disbalans in het lichaam weer herstellen. Na verloop van tijd neemt het lichaam dit 'zelfherstel' weer over, waardoor behandelingen niet eindeloos noodzakelijk zijn.
In de Chinese Geneeskunde wordt er echter niet alleen naar de ziekte gekeken, maar naar de mens in zijn totaliteit.

Welke aandoeningen komen in aanmerking voor acupunctuur

Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijn : hoofdpijn, rugpijn, schouder- en arm pijn, pijn in de benen, kniepijn, enkelpijn, nekpijn, buikpijn, menstruele en gynaecologische pijn, fibromyalgie, reumapijnen, artrosepijnen, aangezichtspijn, uitstralingspijnen, pijnen tussen de ribben, borstkaspijn, pijn aan de borsten, staartbeenpijn, pijnen op de wervels,...). Het is altijd de moeite om pijnklachten met acupunctuur te behandelen. Met acupunctuur worden de helende krachten in het lichaam aangesproken en herstelt het lichaam zich en verdwijnt de pijn. Er gebeurt iets positiefs, geen onderdrukking of camoufleren van pijn.
Naast pijn is acupunctuur sterk in het harmoniseren van lichaam en geest. Vermits de acupunctuur lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelijke als geestelijke klachten te verbeteren. Er is een constante wisselwerking tussen lichaam en geest. Onze geest beïnvloedt ons lichaam (en de klachten) en het niet goed functioneren van onze geest beïnvloedt het functioneren van onze lichaam. Het effect is dat mensen na acupunctuurbehandelingen levenslustiger, weerbaarder, solieder, soepeler, alerter, helderder, stressbestendiger worden en minder vatbaar zijn voor gemoedswisselingen en depressiviteit. Vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, depressiviteit, dipjes worden in de acupunctuur vanuit verschillende invalshoeken bekeken en behandeld.

Naast het behandelen van pijn en het harmoniseren van lichaam en geest behandelt de acupunctuur ook heel wat functionele klachten:

 • Spieren en gewrichten: reuma, ziekte van Bechterew, ontstekingen, bursitis, tennis- en golfelleboog, achillespeestendinitis, frozen shoulder, nek- en rugklachten, hernia, ischias, whiplash, spierverrekking -en scheuren, enkelverstuikingen, herstel na operatieve ingrepen,..
 • Migraine, spanningshoofdpijn, duizeligheid, ziekte van menière, tinitus (oorsuizen).
 • Maag –en darmklachten: maag -of buikpijn, misselijkheid, zuuroprispingen, constipatie, diarree, aambeien,..
 • Luchtwegen: hoest, verkoudheid, sinusitis.
 • Huidproblemen: acné, eczema, droge huid, jeuk.
 • Urinewegen: blaasontsteking, incontinentie.
 • Ledematen: vochtophoping, oedemen, zwaar gevoel.
 • Allergieën: hooikoorts.
 • Neurologie: hernia, trigeminusneuralgie, aangezichtsverlamming, pijnen tussen de ribben, zona,..
 • Verslavingen: roken, alcohol, suiker, drugs.
 • Obesitas: zwaarlijvigheid.
 • Gynaecologie: PMS, infertiliteit (begeleiding van koppels met infertiliteitsproblemen, begeleiding tijdens inseminaties en IVF), menstruatieklachten, menopauzale klachten.
 • Psychische en emotionele klachten: Stress, piekeren, insomnia, depressie, burn-out, hyperventilatie, hartkloppingen.
 • Algemene zwakte, verminderde weerstand.

Chinese lichaamsacupunctuur

Bij lichaamsacupunctuur brengt de acupuncturist fijne, steriele wegwerpnaalden in ter hoogte van de acupunctuurpunten. Het doel is " het harmoniseren van yin en yang" , de energiedoorstroming in het lichaam te herstellen, de basis van acupunctuur. Elk acupunctuurpunt heeft een eigen functie en ook de combinatie van welbepaalde punten heeft een specifiek effect.

Cupping
Deze behandelingstechniek bestaat uit het creëren van een vacuüm op de huid met behulp van glazen bollen. Deze techniek is zeer doeltreffend om de doorbloeding te verbeteren bij o.a. rug-, nek- en schouderklachten.

Moxa
Moxatherapie is het branden van een gedroogd kruid (Artemesia vulgaris of bijvoetkruid) op de ingebrachte naald of een acupunctuurpunt. Aangezien de geur nogal sterk is, gebruikt men in de moderne acupunctuur vaak de moxalamp, die eveneens diepe warmte genereert.


Elektroacupunctuur

Dit is het stimuleren van de acupunctuurnaalden met een zwakke elektrische stroom. De elektrische stimulatie verhoogt het effect van acupunctuur en wordt vooral bij pijnklachten gebruikt.

 

 

 

 

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.