Lymfedrainage

Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfe-oedeem. Opvallend is dat er vooral gewerkt wordt met rustige huidverschuivingen met “drukfase” en een “drukloze fase”. De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaatjes vlak onder de huid, die met een soort verschuifbare klepjes zijn afgesloten. Hierdoor kan de lymfe in het lymfevat komen. Met de lymfe kunnen tevens de afvalstoffen uit het weefsel worden verwijderd. Niet alle afvalstoffen kunnen namelijk door het bloed worden afgevoerd; de grootste eiwitdeeltjes kunnen alleen via de lymfevaten uit het weefsel komen. De eiwitten zorgen, als ze in het weefsel blijven, voor een aanzuiging van vocht, waardoor een oedeem uiteindelijk kan ontstaan. Lymfedrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel of met de afvoer van afvalstoffen. Bij een oedeem is zo’n afvalstoffenprobleem evident, denk bijvoorbeeld aan een oedeem-arm bij een vrouw die een borst-amputatie heeft ondergaan. Hierbij zijn vaak de lymfeklieren in de oksel verwijderd, zodat de lymfe afvoer ernstig is bemoeilijkt. Maar ook (tijdelijk) grote produktie van afvalstoffen kan oedeem-achtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Dit is dus ook prima te behandelen met lymfedrainage.
Lymfedrainage

Pressotherapie

In mijn praktijk wordt manuele lymfedrainage altijd gecombineerd met machinale lymfedrainage om zo het beste resultaat te verkrijgen. In de moderne behandeling van veneuze en lymfatische aandoeningen is de intermitterende druktherapie sedert jaren een vast geïntegreerd bestanddeel. Het nut van deze therapie werd reeds herhaaldelijk bewezen en gedocumenteerd. De Lympha-Mat apparaten, uitgerust met het ‘gradiënt systeem’, produceren een perfect intermitterende sequentiële druk en beantwoorden zo aan de hedendaagse eisen op dit therapiegebied.

Indicaties voor lymfedrainage:

Statisch lymfe oedeem: het lymfestelsel is beschadigd door bijvoorbeeld: operaties na borstkanker operaties na kaakreconstructies of wijsheidstanden laten trekken. Door lymfedrainage vermindert de zwelling, er is minder pijn, de spierfunctie verbetert en (verdere) bindweefselvorming wordt voorkomen.

Dynamisch oedeem: het lymfestelsel is intact, bijvoorbeeld kneuzing, verstuiking, blauwe plekken, sportblessures. Door lymfedrainage krijgt men snellere afname van zwelling en pijn, verbeterde en versnelde genezing.

Ontstekingsachtige aandoeningen: peesontstekingen, peesschedeontstekingen en slijmbeursontstekingen. Ook hier worden afvalstoffen beter verwijderd uit het ontstekingsgebied, vermindert de zwelling en verbetert de aanvoer van bouwstoffen.

Verzuurde spieren na intensieve sportbeoefening: door de versnelde afvoer van afvalstoffen en daardoor verbeterde aanvoer van voedingsstoffen, wordt de hersteltijd flink verkort.

CVS/fibromyalgie: het is nog steeds onduidelijk wat deze ziekte veroorzaakt. Maar gebleken is wel dat lymfedrainage positief kan werken. Pijn en stijfheid kunnen verminderen, evenals vermoeidheid.

Hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk en oedeem ( vooral in de benen) gaan vaak samen. Door de hoge bloeddruk krijgt het weefselvocht onvoldoende mogelijkheid om terug te keren in de bloedbaan. Een langdurig oedeem wordt doorgaans steeds hardnekkiger en er zal uiteindelijk ook abnormale bindweefselvorming optreden, waardoor het weefsel steeds verder achteruitgaat. Met lymfedrainage kan zo’n oedeem prima onder controle worden gehouden. Gevolg: minder dikke benen en enkels, betere spierfunctie en mobiliteit. De hoge bloeddruk zelf zal door lymfedrainage niet afnemen.:

Maartje Kuyken